15 stvari, ki jih morate vedeti, preden obiščete Bali

1. Pričakujte množice

Bali je eden najbolj turističnih otokov na svetu, komajda ni nedotaknjen raj. Težko je pobegniti gneči na južnem Baliju in Ubudu, a odločni iskalci samote bodo z veseljem našli veliko osamljenih kotičkov onkraj teh primarnih turističnih središč. Pojdite v osrednje gore ali na bolj ohlajene severne in zahodne obale Balija.

2. Ne skrbi za “balijski trebuh”

Stroge prehranjevalne navade niso več potrebne, da bi preprečili preživetje počitnic na Baliju v dveh korakih od stranišča. Nekoč so bile solate, rezano sadje, ledene kocke in večina mesa na seznamu nevarnosti, vendar so se higienski standardi po otoku občutno izboljšali in številne kuhinje ponujajo kakovostne ekološke pridelke. Medtem ko bodo zlobne kozice vedno tam, je treba ostati hidrirani, izogibati se zloglasnemu lokalnemu alkoholu araku in uživanju ulične hrane z mero previdnosti.

3. Oblecite se za to priložnost

Oblačila za plažo na Baliju niso vedno primerna – številni bari, restavracije in klubi višjega cenovnega razreda uveljavljajo kodeks oblačenja. Če niste prepričani, pokličite vnaprej, da se izognete morebitni zadregi zaradi zavrnitve.

4. Spoštuj verske običaje

Na Baliju vlada vera. Ustrezno načrtujte, če bodo vaši datumi potovanja padli na Nyepi, ko se vse na Baliju (tudi letališče) za ta dan ustavi, in se vedno oblecite skromno (pokrivajte ramena in kolena) ter se primerno obnašajte, ko obiščete templje in sveta mesta.

5. Pripravite se na mešano vrečko s cenami

Še vedno je mogoče brez težav obiskati Bali, tako da bivate v penzionih, kosite v warungih in nakupujete na lokalnih tržnicah, vendar lahko prav tako enostavno porabite svoje življenjske prihranke. Pijače, obroki, zdraviliški tretmaji in cene sob v vrhunskih ustanovah imajo podobne cene kot v Avstraliji, Združenem kraljestvu in ZDA. Bodite pozorni na spletne popuste in ponudbe veselih ur, da bo vaše bančno stanje dobro.

6. Bodite previdni divjih in potepuških živalih

Divjim in potepuškim živalim omogočite širok pristan. Morda so videti srčkane, toda steklina in druge bolezni so resna nevarnost na Baliju, opice pa so znane po svojih tatovskih načinih. Potepuški psi na Baliju so številni in pogosto v precej slabem stanju. Če želite kaj spremeniti, razmislite o “donaciji psov” za pribežališče za pse Bali, ki pomaga pri reševanju in rehabilitaciji potepuških mladičev na otoku.

7. Izogibajte se plastičnim plastenkam z vodo

Toplota in vlaga na Baliju zahtevata stalno hidracijo, vendar razmislite o okolju, preden kupite drugo ustekleničeno pijačo. Na plažah Balija se naplavi veliko plastičnih odpadkov, lokalne oblasti pa poročajo, da jih v monsunski sezoni odstranijo do 60 ton na dan. Pomagajte zmanjšati to številko z vlaganjem v steklenico iz nerjavnega jekla, ki jo lahko napolnite; večina dobrih kavarn in restavracij ima na voljo vodni filter, ki ga lahko uporabljate brezplačno ali za majhno plačilo.

8. Naučite se lokalnega jezika

Nekaj osnovnih besed Bahasa Indonesia vas bo popeljalo na dolgo pot na Baliju. Za začetek poskusite selamat pagi (dobro jutro), tolong (prosim) in terima kasih (hvala).

9. Ne pozabite, da nizka sezona pogosto pomeni deževna sezona

Pri načrtovanju potovanja bodite pozorni na deževno sezono na Baliju (od januarja do aprila in od oktobra do novembra). Popusti so lahko odlični, a če počitnice na koncu preživite zaprti, se boste morda spraševali, ali je bilo potovanje vredno. Na srečo so deževni dnevi pogosto omejena na kratke popoldanske nalive, tako da vaš dopust verjetno ne bo popoln odpis.

10. Premislite o trenutni situaciji z vizo

V pregledu je sistem za vizo, za vstop v Indonezijo z uvedbo elektronskega sistema. Pred odhodom preverite pri najbližjem indonezijskem veleposlaništvu ali konzulatu, da ugotovite najnovejše zahteve za vaše državljanstvo.

11. Bodite pozorni na mati naravo

Vulkani na Baliju so zelo aktivni in imajo lahko manjše do zelo resne vplive na lete, bivanje v hotelih ali gibanje po vsej državi. Pozorno spremljajte potovalne nasvete.

12. Igraj po pravilih

Indonezijski pravni sistem se morda zdi zmeden in protisloven, vendar je najbolje, da se s policijo ne prepirate, če ste obtoženi kršitve, ki se morda zdi nepravična, in plačajte “kazen” z dobroto. Ne pričakujte posebne obravnave, ker ste tujec, in samoumevno je, da je imeti kaj opraviti z drogami zelo slaba ideja.

13. Pogajajte se s spoštovanjem

Na Baliju se lahko pogajate za številne artikle in storitve, vendar to storite spoštljivo in z nasmehom na obrazu. Vedeli boste, ko je prodajalec dosegel svojo mejo, in takrat ga ne pritiskajte. Če ste v dvomih, pojdite stran – če prodajalec ne pride za vami, ste lahko prepričani, da ni pripravljen znižati cene.

14. Spoštuj ocean

Tudi če ste navdušen obiskovalec plaž in deskanja, so močni valovi, močni tokovi in izpostavljene skale na Baliju lahko zahrbtni, zato bodite previdni in ne plavajte sami, razen če ste popolnoma prepričani v to. Izkažite enako spoštovanje do plaže, tako da za sabo ne puščate smeti (vključno s cigaretnimi ogorki) – ko pride plima, jo bo posrkalo v ocean, kar bo povzročilo velike stroške za morski ekosistem.

15. Ne obremenujte se, vseeno pa se zavedajte

Na Baliju so se zgodili teroristični napadi in naravne nesreče, in ker vsako leto na njegove obale zaide približno šest milijonov turistov, je realno, da bodo nekateri popotniki naleteli na težave. Varno za zabavo, vedno nosite čelado, ko se vozite s kolesom ali skuterjem, bodite spoštljivi in ne počnite ničesar, česar ne bi počeli v svoji domovini – tako ste na pravi poti do počitnic v življenju.

Recommended Articles