Kaj je pasivni dohodek? Vodnik v realnost pasivnega dohodka

Pasivni dohodek zveni kot uresničitev sanj – služenje denarja brez aktivnega truda. Dejstvo je, da 100-odstotni pasivni dohodek ne obstaja. To vrsto dohodka bi lahko bolje opisali kot vnaprejšnje delo: najprej morate vložiti čas, trud in (običajno) denar, da zberete te pasivne donose. Tudi takrat večina pasivnega dohodka zahteva redno vzdrževanje in pozornost.

To ne pomeni, da se pasivnega dohodka ne splača pridobiti. Lahko vam zagotovi večjo prožnost in svobodo ter okrepi vašo finančno stabilnost.

Preden se lotite pasivnega dohodka, je pomembno, da jasno razumete, kaj to pomeni. Ta članek pojasnjuje, kaj je pasivni dohodek, ponuja primere pasivnega dohodka in napotke, kako realno pridobiti pasivni dohodek.

Kaj je pasivni dohodek?

Pasivni dohodek se nanaša na denar, ki ga zaslužite z malo ali brez aktivnega truda. Prihaja iz virov, ki niso vaša služba za polni delovni čas, stranski vrvež ali pogodbena stranka (v primeru samozaposlitve). V katerem koli od teh delovnih razmerij se od vas pričakuje, da boste vložili ure ali izdelali rezultate, da boste prejeli plačilo. Nasprotno pa pasivni dohodek ne zahteva aktivnega dela. Pogosto se o tem razmišlja kot o dodatnem denarju, ki ga lahko zaslužite v spanju.

To je tipična miselnost, ko gre za pasivni dohodek. Resnica pa je, da je pasivni dohodek sodobni denarni mit. Večina virov pasivnega dohodka zahteva skrbno pripravo. Tudi ko začnejo delovati, zahtevajo občasno pozornost, zato niso povsem pasivni. Eden od primerov je dohodek od najemnin, eden najpogostejših tokov pasivnega dohodka, glede na davčno službo (IRS).

Ko je nepremičnina oddana najemniku, vam ni treba storiti veliko več kot pobiranje najemnine. Najemite upravitelja nepremičnine ali družbo za upravljanje nepremičnin in sploh vam ni treba skrbeti za naloge najemodajalca, kot je vzdrževanje stavbe. Vendar morate najprej pridobiti nepremičnino, jo pripraviti za najem in tako tudi obdržati. To vnaprejšnje pripravljalno delo zahteva začetno naložbo denarja in truda.

Načini ustvarjanja pasivnega dohodka

Čeprav je popolnoma pasiven dohodek morda mit, je še vedno lahko praktičen in vreden način za povečanje vašega zaslužka. Tukaj je nekaj idej za pasivni dohodek, s katerimi lahko začnete graditi svoje bogastvo.

1. Kupite sredstvo, ki prinaša pasivni dohodek

Obstaja veliko sredstev, ki lahko ustvarijo dohodek brez rednega vnosa. Eden od primerov je portfeljski dohodek od naložb – na primer v delnice z dividendami na borzi ali vzajemne sklade. Vlagate lahko tudi v investicijske sklade za nepremičnine (REIT).

Raziščete lahko tudi kratkoročne oblike pasivnega naložbenega dohodka. En primer je posojanje enakovrednih. Spletne platforme vas povezujejo z ljudmi, ki potrebujejo posojilo, na primer za ustanovitev lastnega podjetja, kar vam omogoča, da delujete kot posojilodajalec. Zaradi donosov, ki jih dobite z obrestmi, je to lahko še en vir denarnega toka.

Morda celo dolgoročno vlagate v podjetje, v bistvu kupite del podjetja, da lahko poberete dobiček.

2. Ustvarite sredstvo, ki prinaša pasivni dohodek

Za ustvarjanje pasivnega dohodka vam ni treba vedno kupiti sredstva. Ustvarite lahko tudi lastno sredstvo, ki ustvarja dohodek. Na primer, če imate nišno industrijsko znanje o temi, ga lahko delite prek podcasta ali kanala YouTube, ki ga lahko monetizirate. Platforme, kot so Udemy, Skillshare in Coursera, prav tako olajšajo prodajo tečajev.

Svoje notranje znanje lahko delite tudi tako, da napišete e-knjigo, ki jo lahko prodajate na Amazonu. Čeprav lahko pisanje traja nekaj časa, lahko knjiga, ko je končana, zasluži pasivni denar.

Družbeni mediji so še en primer, kako lahko z ustvarjalnim prizadevanjem zaslužite denar. Če že imate veliko aktivnih sledilcev, jih lahko uporabite za ustvarjanje denarja s stvarmi, kot je pridruženo trženje.

3. Najemite sredstvo, ki prinaša pasivni dohodek

Najpogostejši primer pasivnega dohodka je najem nepremičnin. Če kupite nepremičnino, jo lahko oddate v dolgoročni najem, pri čemer pobirate mesečno najemnino, ki prispeva k vašemu skupnemu zasluženemu dohodku. Druga možnost je, da se osredotočite na kratkoročne najeme in uporabite platforme, kot je Airbnb, da poiščete najemnike.

Na tej točki je vredno omeniti, da je vsak denar, ki ga zaslužite s pasivnim dohodkom, obdavčljiv. Dohodek od najemnin je treba navesti v napovedih za dohodnino, sicer boste tvegali, da se boste znašli v vročih vodah z davčno upravo.

Vendar upoštevajte, da lahko posledično odpišete tudi številne stroške, povezane z najemom nepremičnine, kot so stroški oglaševanja ali stroški vzdrževanja in čiščenja.

Resničnost pasivnega dohodka

Kot lahko vidite, strategija pasivnega dohodka ni nikoli 100 % pasivna. Vzpostavitev teh tokov dohodka zahteva čas, energijo in denar.

Kljub temu, ko imate dodaten tok dohodka, lahko uživate v večji finančni svobodi in prilagodljivosti. Poleg tega lahko povečate svojo neto vrednost s povečanjem dohodka.

Druga prednost takšne pasivne dejavnosti je, da je razširljiva. Začnete lahko z majhnimi in nato povečate – na primer z nakupom ali najemom drugega sredstva, ki ustvarja pasivni dohodek.

Uporaba svojega dohodka za ustvarjanje življenja, ki si ga želite

Čeprav ne boste dobili denarja, če ne storite popolnoma ničesar, priložnosti za pasivni zaslužek ponujajo različne prednosti (npr. večjo finančno svobodo, prilagodljivost zaslužka in razširljivost).

Pomembno se je tudi zavedati, da so vam na dosegu roke številne oblike pasivnega dohodka. Če nimate denarja za vlaganje v nepremičnine, poskusite z drugim virom pasivnega dohodka, kot je ustvarjanje tečajev ali prodaja e-knjig.

Ljudje prepogosto domnevajo, da osnove osebnih financ, kot je pasivni dohodek ali naložbe, niso dosegljive. Ta strah pred denarjem jim na koncu prepreči doseganje njihovih finančnih ciljev. Če sprejmete pametno upravljanje denarja in prepoznate priložnosti za zaslužek, pa lahko premagate ovire, ki vam preprečujejo, da bi živeli svoje bogato življenje.

Recommended Articles