Osebne finance 101

Ustvariti finančno varno življenje se lahko zdi zastrašujoča naloga, ki zahteva veščine izkušenega izdelovalca zemljevidov in programerja GPS. Ugotoviti morate, kje ste danes in kam želite priti. Kot da to ni dovolj veliko dvigalo, ste odgovorni za iskanje najboljše poti od tu do tja, ne da bi zavili na drage obvoze.

Globoko vdihni. Sprostite ramena.

To je le sedem korakov in to je izvedljivo.

Za dosego nekaterih ciljev bodo potrebna leta – če ne desetletja. To je del načrta! Dobite pa tudi takojšnje plačilo: veliko manj stresa od trenutka, ko začnete prevzemati nadzor nad vsem denarjem, ki vas grize.

Postavite si kratkoročne in dolgoročne cilje

Gradnja finančne varnosti je nenehno žongliranje. Nekatere denarne žogice, ki jih imate v zraku, bodo cilji, ki jih želite čim prej doseči. Drugi cilji imajo lahko končni datum, ki je desetletje ali desetletja stran, vendar je treba začeti prej kot pozneje.

Ustvarjanje glavnega seznama vseh vaših ciljev je pameten prvi korak. Vedno je lažje začrtati smer delovanja, ko vam je jasno, kaj želite doseči.

Od vas je odvisno, ali je vaš seznam kratkoročnih in dolgoročnih ciljev v preglednici ali s svinčnikom na papir. Prepričajte se, da si pustite nekaj mirnega časa za premislek. Tukaj je preprost poziv: Kar zadeva denar, zaradi česa bi se počutili odlično? V bistvu je to tisto, kar ponuja finančni načrt: sredstva, ki vam bodo pomagala, da se boste počutili varne in varne, da se boste lahko osredotočili na življenje in ne na skrbi.

Možnosti, ki jih je treba upoštevati:

Kratkoročni cilji, ki jih morate doseči v naslednjem letu ali tako: Ustvarite sklad za nujne primere, ki lahko pokrije vsaj trimesečne življenjske stroške. Naj bodo stroški nove kreditne kartice omejeni na znesek, ki ga lahko v celoti odplačate vsak mesec.

Namig: Ustvarite in upoštevajte proračun. Odplačajte obstoječa stanja na kreditni kartici.

Dolgoročni cilji: Začnite vsako leto varčevati vsaj 10 % bruto plače za svojo upokojitev. Prihranite za predplačilo doma. Varčujte za izobraževanje otroka (ali vnuka) v davčno ugodnem načrtu 529.

Ustvari proračun

Ni ravno seksi tema. Dogovorjeno. Toda ustvarjanje proračuna je tisti korak, ki omogoča doseganje vseh drugih finančnih ciljev.

Proračun je obračun vseh vaših prihodkov – plače, morda stranskega nastopa, morda prihodka od naložbe – in vseh vaših stroškov. Celoten namen proračuna je, da vse postavi pred seboj, da lahko vidite, kam vse gre, in naredite nekaj popravkov, če trenutno niste na poti k doseganju svojih ciljev.

Eden od načinov za analizo vašega trenutnega denarnega toka je, da ga pregledate s priljubljenim proračunskim okvirom 50/30/20.

Pri tem pristopu je cilj porabiti 50 % svojega dohodka po obdavčitvi za bistvene stroške (npr. najemnina/hipoteka, hrana, plačilo avtomobila) in 30 % za druge potrebne stroške (recimo telefon in načrti za pretakanje) ali »lepo imeti, kot je večerja zunaj. Zadnjih 20 % je namenjenih prihrankom: ustvarite rezerve za nujne primere, pospravite denar za upokojitev in prihranite dovolj sredstev za polog za hišo ali vaš naslednji avto.

Drug okvir je 60-odstotna rešitev, ki nekoliko drugače razdeli cilje glede porabe in varčevanja – vendar z enakim poudarkom na zagotavljanju, da varčevanja ne zamenjate za dolgoročne cilje.

Zgradite sklad za nujne primere

V redu, verjetno vas ni treba prepričevati, da je to, da imate nekaj denarja, spravljenega za neskončni tok finančnih zapletov v življenju – odpuščanje zaradi pandemije, odbitna franšiza za magnetno resonanco na kolenu, ki ste ga iztrgali, zamenjava vsega, kar vam reče mehanik, razlog, da se vaš avto obnaša – je morda najboljša rešitev za zmanjševanje denarnega stresa.

Recommended Articles