Prednosti kuhanja lastnih obrokov za duševno zdravje

Nič nenavadnega ni, da slišimo pohvale kuhanju lastnih obrokov. Mnogi odobravajo to prakso, ker lahko prihrani denar, izboljša naše zdravje in poglobi naše kuharske veščine. Kljub tem prednostim pa se mnogim kuhanje lahko zdi dolgočasno.

To je razumljivo – s kuhanjem pridejo zastrašujoči izleti v trgovino, obilica umazane posode, morebitni sprožilec dimnega alarma v vašem domu in neužitna jed tu ali tam. Zaradi teh razlogov je lahko kuhanje ločen hobi: nekateri ga imamo radi, nekateri pa ga sovražimo.

Ne glede na to, na kateri strani stojite, kuhanje klinično dokazano podpira naše duševno zdravje. Če menite, da je to nepričakovana novica, nam ne verjemite na besedo. Nadaljujte z branjem, če želite izvedeti več o različnih načinih priprave obrokov, ki lahko izboljšajo vaše duševno počutje, in nekaj idej za začetek!

Kuhanje povečuje socialno povezanost

Kako pogosto recept vsebuje samo eno porcijo? To je precej redko. Hrana je namenjena deljenju, kuhanje pa je preprost izgovor za ustvarjanje skupnosti. Lahko je tako preprosto, kot da obiščete kmečko tržnico in poklepetate z nekaterimi prodajalci za ideje za recepte.

Lahko bi zaposlili prijatelja, s katerim bi eksperimentirali v kuhinji, ali povabili nekaj ljubljenih, da bi lomili kruh. Ne glede na vašo izbiro obstaja veliko poti do socialne interakcije, ko gre za hrano.

Kuhanje dviguje samozavest

Ko trpi naše duševno zdravje, ni nenavadno, da trpijo tudi naši občutki. Če mislimo, da naši možgani ne delujejo pravilno, se ta misel pogosto vrne v prepričanje, da ničesar ne moremo narediti pravilno.

Ugotovitev recepta, za katerega ste upali, da ga boste izpopolnili, lahko znatno okrepi vašo samozavest. Tudi če je tako preprosto kot jed s testeninami iz treh sestavin (rezanci, maslo, parmezan – voila!), je kuhanje klinično dokazano pomembno za dvig samozavesti. To je zato, ker je lahko občutek ustvarjanja nečesa oprijemljivega, v čemer lahko drugi uživajo, zelo razveseljiv.

Kuhanje vam lahko pomaga vzpostaviti rutino

Rutina je tako koristna za naše možgane, da se je okoli nje oblikovala oblika psihoterapije. Interpersonalna in socialna ritmična terapija (IPSRT) je oblika psihoterapije, ki se najpogosteje uporablja pri bolnikih z bipolarno motnjo.

Ta terapija priznava, kako lahko stresni življenjski dogodki in spremembe v vsakodnevni rutini sprožijo skrbi za duševno zdravje – v primeru bipolarne motnje; lahko prispeva k nastanku depresivne ali manične epizode. Ta vrsta terapije naroči ljudem, da med drugimi dnevnimi aktivnostmi ustvarijo urnik, kdaj gredo spat, se zbudijo in jedo.

Če sledimo rutini, lahko naš cirkadiani ritem postane uravnotežen.

Kuhanje širi ustvarjalnost

Nedavna študija navaja, da lahko vključevanje ustvarjalnih dejavnosti v vaše vsakdanje življenje znatno izboljša razpoloženje in splošno dobro počutje.

Druga študija opredeljuje kuhanje kot ustvarjalno dejavnost, pri čemer gre tako daleč, da poudarja povezavo med kuhanjem in izboljšanjem razpoloženja. Zato ne moremo zanikati znanosti – če si nadenete kuharsko kapo in pogumno raziskujete svojo kuhinjo, se lahko počutite bolje kot kdaj koli prej.

Recommended Articles