Facebook, Instagram in Whatsapp po izpadu zopet nazaj!

Storitve družbenih medijev Facebook, WhatsApp in Instagram so po izpadu, ki je trajal skoraj šest ur, znova zagnali, pravi Facebook. Družba je sporočila, da ni dokazov, da bi bili uporabniški podatki ogroženi. Facebook je v izjavi dejal, da je napačna sprememba konfiguracije vplivala na notranja orodja in sisteme podjetja, kar je zapletlo poskuse reševanja problema.

Mnogi so bili odrezani od družine in prijateljev, s katerimi komunicirajo pri različnih storitvah, medtem ko so mala podjetja, ki uporabljajo družabne medije za povezovanje s strankami, soočena z možnostjo nepričakovanega finančnega udara.

Po podatkih poslovne spletne strani Fortune je ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga naenkrat stalo, ko so delnice padle, ocenjenih 6 milijard dolarjev (4,4 milijarde funtov). Zuckerberg se je opravičil tistim, ki jih je prizadel izpad.

Mnogi izpadi se rešijo dokaj hitro. Pogosto so tudi lokalizirani, nekateri ljudje ne morejo odpreti spletnega mesta, ki si ga lahko ogledajo v drugi državi. Ta izpad pa je bil globalen in je prizadel vse številne oddelke Facebooka.

Nenavaden je tudi čas, ko je bil izklopljen. Na sedežu Facebooka so poročali o »hudobnosti«, saj so se tehniki trudili rešiti težavo. Zanimivo je tudi, da je izpad oviral zmožnost Facebooka, da se spopade z zrušitvijo – kar je zmanjšalo notranja orodja, potrebna za odpravo težave.

Težave so verjetno prizadele tudi podjetja, ki niso Facebook, glede na to, da se številne druge platforme zanašajo na njihova orodja za izvajanje lastnih spletnih mest.

Mnogi so celo domnevali, da je internet preprosto popolnoma padel. Uporabniki telefonskih in internetnih podjetij so se pritoževali, da so bili odstranjeni brez povezave, vendar so te pritožbe očitno posledica dejstva, da Facebook preprosto sestavlja toliko interneta.

Facebook se močno zanaša tudi na lastne sisteme za napajanje podjetja, zato so izpadi prizadeli tudi njegov notranji forum na delovnem mestu in komunikacijska orodja.

Toda dejstvo, da so tehnične težave povzročile težave tudi na Facebooku, jih je verjetno tudi precej otežilo odpraviti. Poročila navajajo, da je bilo podjetje prisiljeno poslati inženirje za fizični dostop do problematičnih strežnikov, ker do njih niso mogli dostopati na daljavo, kot bi pričakovali.

Kljub temu izpad ni bil najdaljši v zgodovini Facebooka. Leta 2019 je ta rekord postavila tehnična težava, ki je trajala več kot 24 ur in o kateri je bil Facebook v svojih pojasnilih v veliki meri skrivnosten.

Kasneje je prepis internega klica, objavljen v reviji The Verge, pokazal, da je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg zaskrbljen zaradi posledic takšnih težav. Ko se njegove storitve, zlasti zasebne storitve za klepet, kot je WhatsApp, znižajo, “obstajajo ljudje, ki se preprosto ne vrnejo”, je opozoril in se za vedno preselil na konkurenčne storitve sporočanja.

Recommended Articles