Kaj je umetna inteligenca?

Umetna inteligenca je simulacija procesov človeške inteligence s pomočjo strojev, zlasti računalniških sistemov. Posebne aplikacije AI vključujejo ekspertne sisteme, obdelavo naravnega jezika, prepoznavanje govora in strojni vid.

Kako deluje AI?

Ker se je navdušenje okoli AI pospešilo, so se prodajalci trudili promovirati, kako njihovi izdelki in storitve uporabljajo AI. Pogosto je tisto, kar imenujejo AI, preprosto ena komponenta AI, kot je strojno učenje. AI zahteva temelje specializirane strojne in programske opreme za pisanje in usposabljanje algoritmov strojnega učenja. Noben programski jezik ni sinonim za AI, vendar je nekaj, vključno s Python, R in Java, priljubljenih.

Na splošno sistemi AI delujejo tako, da zaužijejo velike količine označenih podatkov o usposabljanju, analizirajo podatke za korelacije in vzorce ter uporabljajo te vzorce za napovedovanje prihodnjih stanj. Na ta način se lahko klepetalni robot, ki prejema primere besedilnih klepetov, nauči ustvariti realistične izmenjave z ljudmi, orodje za prepoznavanje slik pa se lahko nauči identificirati in opisati predmete na slikah s pregledovanjem milijonov primerov.

Programiranje umetne inteligence se osredotoča na tri kognitivne veščine: učenje, sklepanje in samopopravljanje.

Učni procesi. 

  • Ta vidik programiranja umetne inteligence se osredotoča na pridobivanje podatkov in ustvarjanje pravil, kako podatke spremeniti v informacije, ki jih je mogoče uporabiti. Pravila, ki se imenujejo algoritmi, zagotavljajo računalniškim napravam navodila po korakih za dokončanje določene naloge.

Postopki sklepanja. 

  • Ta vidik programiranja AI se osredotoča na izbiro pravega algoritma za doseganje želenega rezultata.

Postopki samopopravljanja. 

  • Ta vidik programiranja AI je zasnovan tako, da nenehno fino prilagaja algoritme in zagotavlja najbolj natančne rezultate.

Zakaj je umetna inteligenca pomembna?

Umetna inteligenca je pomembna, ker lahko podjetjem omogoči vpogled v njihovo delovanje, česar se prej morda niso zavedali, in ker lahko umetna inteligenca v nekaterih primerih opravlja naloge bolje kot ljudje. Zlasti ko gre za ponavljajoče se naloge, usmerjene v podrobnosti, kot je analiza velikega števila pravnih dokumentov za zagotovitev, da so ustrezna polja pravilno izpolnjena, orodja AI pogosto opravijo opravila hitro in z relativno malo napakami.

To je pripomoglo k eksploziji učinkovitosti in odprlo vrata povsem novim poslovnim priložnostim za nekatera večja podjetja. Pred trenutnim valom umetne inteligence bi si bilo težko predstavljati uporabo računalniške programske opreme za povezovanje voznikov s taksiji, danes pa je Uber s tem početjem postal eno največjih podjetij na svetu. Uporablja sofisticirane algoritme strojnega učenja za napovedovanje, kdaj bodo ljudje verjetno potrebovali vožnjo na določenih območjih, kar pomaga proaktivno spraviti voznike na cesto, preden jih potrebujejo. Kot drug primer je Google postal eden največjih igralcev za vrsto spletnih storitev z uporabo strojnega učenja, da bi razumel, kako ljudje uporabljajo njihove storitve, in jih nato izboljšal. Leta 2017 je izvršni direktor podjetja Sundar Pichai izjavil, da bo Google deloval kot podjetje “najprej AI”.

Današnja največja in najuspešnejša podjetja so uporabila umetno inteligenco, da bi izboljšala svoje poslovanje in pridobila prednost pred svojimi konkurenti.

Recommended Articles