Ali zaslon vašega računalnika poškoduje vašo kožo?

Ker splošna populacija preživi več kot tri ure samo na družbenih omrežjih na dan in še veliko več v službi ali sedi pred Netflixom, je vpliv vsega tega časa pred zaslonom na zdravje postal vedno prisotna skrb.

Zdaj smo že vsi slišali o vplivu, ki ga ima čas, ki ga uporabljate, na naše oči, in po mesecih WFHing zagotovo lahko čutimo, da je naša drža prizadeta. Toda mnogi bodo presenečeni, ko bodo izvedeli za povezavo med časom, ki ga preživimo pred telefoni, prenosniki in televizorji, in škodo, ki jo vse to lahko povzroči naši koži. Toda kako natančno nastane škoda, kako izgleda in kaj lahko storimo, da jo popravimo in da naša koža spet zažari?

Kaj je modra svetloba?

No, vse se začne z nečim, kar se imenuje modra svetloba, imenovana tudi visokoenergetska vidna svetloba (HEV svetloba), pas elektromagnetnih valov, ki so vidni človeškemu očesu. Modra svetloba je sestavljena iz kratkih visokoenergetskih valov, ki so le nekoliko daljši in manj močni od ultravijoličnih (UV) valov.

Zdaj so vse barve vidne svetlobe prisotne povsod okoli nas, vendar sprejemamo veliko modre svetlobe. Sonce oddaja modro svetlobo, tako kot žarnice in naprave, ki se zanašajo na tehnologijo svetlečih diod (LED), vključno s tablicami, mobilnimi telefoni, računalniškimi zasloni in televizorji.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Estetski zdravnik in strokovnjak proti staranju kože, dr. Rekha Tailor, pojasnjuje, da je svetloba HEV enako prisotna kot UV-žarki, vendar se o njej malo omenja na način, da slišimo, da lahko UV-žarki škodujejo našemu zdravju.

“HEV svetloba vpliva na stanje kože in lahko povzroči prezgodnje staranje kože,” pravi dr. Tailor. “UV svetloba prodre v zunanje plasti kože, HEV svetloba prodre v spodnje plasti, dermis.”

In čeprav ni povezave med svetlobo HEV in kožnim rakom ali sončnimi opeklinami, kot so UV žarki, dr. Tailor nadaljuje, da pojasnjuje, da je “povezan s staranjem in lahko povzroči tudi hiperpigmentacijo ter lahko prispeva k boleznim, kot so starostne pege in sončne pege”. .”

Ko gre za našo kožo, je poškodba zaradi sonca na splošno glavni vzrok za težave s pigmentacijo. A dandanes ljudje toliko časa preživijo pred zasloni, da je vzrok tudi modra svetloba.

Vpliv, ki ga ima ta modra svetloba na naše vzorce spanja, je tudi skrb za zdravje naše kože. Študija iz leta 2019 je pokazala, da močna uporaba modre svetlobe uniči naravni cirkadiani ritem kože, ki se uporablja za ohranjanje zdrave kože in ponastavitev ponoči. Prekomerna izpostavljenost modri svetlobi lahko sproži celice, da verjamejo, da je dan, tudi ko je noč, tako da se ne pomlajujejo učinkovito.

Nihče od nas ni izvzet iz teh škodljivih žarkov. Kot pojasnjuje dr. Tailor, »mnogi ljudje verjamejo, da temna koža ni občutljiva na poškodbe sonca; čeprav je pri temnih barvah kože manj verjetnosti, da bodo opekli, lahko ljudje vseh tonov kože dobijo sončne opekline ali kožo, poškodovano od sonca. Enako HEV svetloba je prav tako škodljiva za kožo katere koli barve. Zato se pred tem ne morajo zaščititi le ljudje s svetlo polti.”

Kako lahko omejimo škodo?

Obstaja več načinov, kako lahko poskusimo omejiti škodo na naši koži zaradi vseh škodljivih stvari, vključno z žarki HEV. Ko raziskujemo načine, kako se zaščititi, je lahko količina razpoložljivih informacij ogromna in pogosto nasprotujoča.

Tukaj je pet odličnih načinov, kako lahko omejimo škodo, ki jo imajo žarki HEV na naši koži, ki jih je odobril dr. Tailor.

Ne pozabite na vlažilno kremo

S toliko blagovnimi znamkami za nego kože, ki so nam na voljo na dosegu roke, obstaja veliko možnosti, ko gre za odlične vlažilne kreme in izdelke za nego kože za zaščito kože. Absolutno je ključnega pomena, da naš dnevni režim nege kože vključuje ne samo zaščito pred UVA in UVB, skupaj s SPF, ampak tudi zaščito HEV. Študija iz leta 2010 je pokazala, da bi te kreme lahko bile koristne tudi za tiste s fotoagresiranimi dermatozami in hiperpigmentacijo.

Dr Tailor priporoča iskanje blagovnih znamk, ki so lahke in nekomedogene, da zaščita na druge načine ne bi negativno vplivala na zdravje kože. Tisti, ki ne morejo brez ličil, lahko najdejo tudi številne podlage in primerje z vgrajeno zaščito.

Recommended Articles