Topla (“instant”) juha iz sladkega krompirja in rdeče leče!

Nizke temperature kličejo po toplih juhicah! Ta neverjetno okusna, kremna juha navdihuje s karijem, začimbami, kremnim kokosovim mlekom in rdečo lečo za povečanje beljakovin in vlaknin. Naj vam pokažemo, kako se to naredi!

SESTAVINE

  • 1/4 skodelice vode, plus več po potrebi
  • 1 skodelica na kocke narezana bela ali rumena čebula
  • 3 srednji stroki česna
  • 2 žlici svežega mletega ingverja
  • 1 ščepec morske soli in črnega popra
  • 4 skodelice olupljenega, na kocke narezanega sladkega krompirja
  • 3/4 skodelice rdeče leče
  • 2 skodelici zelenjavne juhe
  • 1 skodelica vode
  • 1/4 žličke mlete kurkume
  • 1/4 žličke mletega cimeta
  • 1 majhen ščepec mletih klinčkov (neobvezno)
  • 1/4 žličke morske soli (ali po okusu)
  • 1/2 skodelice polnomastnega kokosovega mleka
  • 1-2 žlički javorjevega sirupa
  • Paprika v prahu
  • Cimet

NAVODILA

Vklopite kuhalno ploščo in ko je vroče, dodajte vodo, čebulo, česen in ingver. Vsako začinimo z zdravim ščepcem soli in poprom ter premešamo. Pražite 3-5 minut, pogosto mešajte, oziroma dokler čebula ne postane prosojna in dišeča. Po potrebi dodajte še malo vode, da preprečite lepljenje.
Dodamo sladki krompir in premešamo. Pražimo 5-7 minut, pogosto mešamo in po potrebi dodajamo še malo vode, da se prepreči sprijemanje. Sladki krompir mora biti rahlo mehak, če ga prebodemo z vilicami ali nožem.
Nato dodamo rdečo lečo, zelenjavno juho, vodo, kurkumo, cimet, nageljnove žbice (po želji), kajensko in morsko sol ter premešamo.
Kuhajte 5 minut. Ko se časovnik izklopi, pustite, da se para sprosti naravno (~15 minut) ali pa previdno pritisnite gumb za hitro sprostitev, če se vam mudi.
Previdno odprite pokrov in dodajte kokosovo mleko in javorjev sirup (neobvezno) ter z potopnim mešalnikom zmiksajte do gladkega (ali pustite, da se rahlo ohladi, preden ga prestavite v visokohitrostni mešalnik). Preizkusite okus in dodajte več javorjevega sirupa za sladkost, kokosovega mleka za kremnost, cimeta za toploto, kajenskega za toploto in soli za splošni okus.
Ostanki se hranijo 4-5 dni v hladilniku ali do 1 mesec v zamrzovalniku.

Recommended Articles