Moč lune, ki spreminja razpoloženje

Nedavne študije biopolarnih bolnikov razkrivajo vzorce razpoloženja, ki sledijo fazam lune. Zamisel, da lahko lunin cikel vpliva na vedenje ljudi, sega več tisoč let nazaj, sodobna medicina pa jo je v veliki meri zavrnila. Nove raziskave kažejo, da je morda v teh starodavnih teorijah nekaj resnice.

Že stoletja ljudje verjamejo, da Luna vpliva na vedenje ljudi. Beseda luna izvira iz latinskega lunaticus, kar pomeni “nosi ga luna”. Grški filozof Aristotel in rimski naravoslovec Plinij starejši pa sta verjela, da je norost in epilepsijo povzročila luna. Govori se tudi, da bodo nosečnice rodile na polni Luni, vendar so znanstveni dokazi za to, pridobljeni s pregledom rojstnih zapisov v različnih lunarnih fazah, nedosledni. Tudi to je dokaz, da lunarni cikel povečuje nasilje med psihiatričnimi bolniki ali zaporniki – čeprav je ena nedavna študija pokazala, da so kriminalne dejavnosti na prostem – incidenti, ki se pojavljajo na ulicah ali v naravnih okoljih, kot so plaže – lahko večje, če je več mesečine.

Obstajajo pa nekateri dokazi, da se spanje spreminja v luninem ciklu. Na primer, študija iz leta 2013, ki je potekala v zelo nadzorovanih pogojih laboratorija za spanje, je pokazala, da so ljudje v povprečju zaspali pet minut dlje, skupaj pa so spali 20 minut manj, okoli polne Lune, v primerjavi s preostalim časom – čeprav niso bili izpostavljeni mesečini. Merjenje njihove možganske aktivnosti je medtem pokazalo, da se jim je količina globokega spanca zmanjšala za 30%.

Luna vpliva na Zemljo na več načinov. Prva in najbolj očitna je z zagotavljanjem mesečine, polna Luna prihaja na vsakih 29,5 dni. Potem je tu še gravitacijska sila Lune, ki ustvarja oceanska plimovanja, ki naraščajo in padajo vsakih 12,4 ure.

Teoretično lahko svetloba polne Lune moti spanje ljudi, kar lahko vpliva na njihovo razpoloženje. To še posebej velja za bipolarne bolnike, katerih razpoloženjske epizode pogosto povzročajo moten spanec ali cirkadiani ritmi-24-urna nihanja v naši biologiji in vedenju, ki se lahko motijo ​​zaradi izmenskega dela ali letenja na dolge razdalje. Obstajajo celo dokazi o pomanjkanju spanja.

V sodobnem svetu je toliko svetlobnega onesnaženja in toliko časa preživimo v zaprtih prostorih, izpostavljenih umetni svetlobi, da je bil signal spreminjajoče se ravni mesečine zatemnjen. Kakšen drug vidik luninega vpliva verjetno moti spanec, najverjetnejši kandidat je gravitacijski poteg Lune.

Ena ideja je, da to sproži subtilna nihanja v zemeljskem magnetnem polju, na katera so nekateri ljudje občutljivi. Oceani so električno prevodni, ker so narejeni iz slane vode in ko tečejo s plimovanjem, vendar je učinek majhen in ni jasno, ali je vpliv Lune na Zemljino magnetno polje dovolj močan, da povzroči biološke spremembe. Vsekakor so nekatere študije povezovale sončno aktivnost s povečanjem srčnega infarkta in kapi, epileptičnih napadov, shizofrenije in samomorov. Ko sončne izbruhe ali izbruhi koronalne mase udarijo v Zemljino magnetno polje, to povzroči nevidne električne tokove, ki so dovolj močni, da izklopijo električna omrežja, za kar nekateri menijo, da lahko vplivajo tudi na električno občutljive celice v srcu in možganih.

Ko so bili ljudje izpostavljeni spremembam magnetnega polja – enakovredni tistim, ki jih doživljamo med gibanjem po lokalnem okolju – so doživeli zmanjšanje aktivnosti možganskega alfa vala. Alfa valovi nastajajo, ko smo budni, vendar ne opravljamo nobene posebne naloge. Pomen teh sprememb ostaja nejasen-lahko gre za nepomemben stranski produkt evolucije ali pa magnetne spremembe v našem okolju subtilno spreminjajo kemijo naših možganov na načine, ki se jih ne zavedamo.

Recommended Articles