Razlogi, zakaj morate preživeti več časa v naravi

Naraščajoča urbanizacija nas oddaljuje od naših evolucijskih prednikov k živahnemu življenjskemu slogu betonske džungle. Dejansko več kot 80 % prebivalstva ZDA živi v urbanih območjih in se sooča z zmanjšanimi možnostmi stika z naravo. Številne študije povezujejo pomanjkanje časa, ki ga ljudje preživijo v naravnih okoljih, z najpomembnejšimi prioritetami javnega zdravja našega časa, kot so stres, tesnoba, depresija, debelost in bolezni srca.

Znanstveniki so za to stanje izmislili celo izraz: pomanjkanje narave. Sliši se precej resno, kajne? Takojšnje vprašanje, ki pride na misel, je “Kaj naj storimo?” Na srečo je pravi odgovor očiten: vrniti se moramo k svojim koreninam (dobesedno) in preživeti več časa izpostavljeni naravnemu svetu, ceniti in raziskovati naravo! Po eni študiji lahko preživetje vsaj 120 minut na teden v naravi izboljša vaše duševno in fizično zdravje.

Stavimo, da ste opazili, kako se vam dvigne razpoloženje po sprehodu ob sončni plaži, ali kako poln energije se počutite po kosilu v zelenem parku ali kako umirjeni postanete ob pogledu na zvezde nekje v samoti med kampiranjem. To je naravna terapija v akciji, ki pomlajuje vaše telesne procese, polni vaše vitalne zaloge in razbistri um in čute.

Čeprav vsi menimo, da je preživljanje časa v naravi dobro za nas, se morda ne zavedamo vedno vseh posebnih zdravstvenih koristi, ki jih imamo v naravnem okolju. Želeli smo se poglobiti v ključne razloge, zakaj MORATE več časa preživeti v različnih oblikah narave in kako lahko to izboljša vaše splošno zdravje.

Sonce

Ena od glavnih zdravstvenih koristi, ki vam jih prinaša narava, je intenzivna izpostavljenost neposrednim sončnim žarkom. Sončna svetloba je ključni dejavnik, ki podpira vse vitalne procese na našem planetu, znanstveno pa ima veliko koristi za človeško telo.

Sonce je glavni dobavitelj vitamina D, ki telesu pomaga, da absorbira več kalcija, zaradi česar so vaše kosti, sklepi in zdravje zob močnejši. Poleg tega ima vitamin D več vlog za krepitev vašega imunskega sistema, pa tudi za izboljšanje krvnega obtoka (kar lahko vodi do znižanja krvnega tlaka).

Sončna svetloba poveča raven serotonina v telesu (hormona, ki izboljšuje vaše razpoloženje ter vam pomaga, da ostanete mirni in osredotočeni) ter uravnava vaš cirkadiani ritem in raven melatonina (ta hormon je odgovoren za pomoč pri spanju, zmanjšanje stresa ter boj proti depresiji in tesnobi).

Vsakodnevna izpostavljenost soncu lahko res naredi čudeže, vendar poskrbite, da se sončite v razumnih količinah! Samo deset do 20 minut na soncu na dan je dovolj za pridobitev priporočenega odmerka vitamina D, je pokazala ena študija, ne pozabite pa, da je tudi uporaba kreme za sončenje ključnega pomena.

Ocean

Znanstveniki pravijo, da bližina oceana zelo pozitivno vpliva na zdravje ljudi. Nihče ne bi nikoli trdil, da bližje kot si oceanu, bolj se počutiš polno energije! Oceanski zrak ima izjemno visoke koncentracije negativnih ionov, ki pospešujejo vašo sposobnost absorpcije kisika, ki je ključnega pomena za vse telesne funkcije. Vdihavanje morskega vetriča lahko pomaga uravnotežiti raven serotonina, dvigne vaše razpoloženje ter sprosti stres in utrujenost. Ritmični zvok valov, ki udarjajo ob obalo, lahko res zaziba vaše možgane v meditativno stanje, zaradi česar boste pozabili na vse, kar vas muči!

Oceanska voda vsebuje ogromno mineralov, vitaminov in aminokislin z antibiotičnimi in antibakterijskimi učinki, ki pomagajo aktivirati zdravilne mehanizme telesa in krepijo vaš imunski odziv. Bogata z magnezijem, sprošča tudi vaše mišice in povečuje elastičnost kože.

In končno, morje spodbuja telesno aktivnost. Plavanje v oceanu vam zagotavlja vadbo celotnega telesa, saj začnejo delovati skoraj vse vaše mišice. Toda tudi če se preprosto sprehajate po plaži, bodo vaše mišice imele dodaten izziv, saj vas bodo stabilizirale v pesku.

Gore

Poleg tega, da vam prinesejo veselje ob pogledu na čudovite dih jemajoče razglede, vas lahko zasneženi vrhovi in ​​megleni vrhovi pripeljejo do duševne sreče in fizičnega zdravja, menijo znanstveniki. Če ste v gorah, imate pljuča možnost, da vdihnejo kisik, ki ne vsebuje plinov ali onesnaženega zraka (kar je še posebej odlično za tiste z akutnimi respiratornimi simptomi in astmo). Bor – eden izmed najbolj razširjenih vonjev na visokih nadmorskih višinah – dokazano zmanjšuje depresijo in stres. Znano je, da sivka, ki pogosto raste na gorskih območjih v določenih podnebjih, spodbuja dober spanec, zato si ob koncu pohoda dobro povohajte.

Znanstvene raziskave kažejo, da lahko življenje na visoki nadmorski višini vodi do bolj zdravega srca, saj nižje ravni kisika v gorskem zraku spodbujajo nastajanje novih krvnih žil, ki lahko ustvarijo nove avtoceste za pretok krvi v srce. Torej imajo tisti, ki živijo v gorah, manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in ishemično srčno bolezen. Poleg tega, glede na študije, lahko preprosto bivanje na visoki nadmorski višini sproži proces hujšanja. Na primer, Kolorado, znan po svoji živahni pokrajini gora in visokih ravnin, ima najnižjo stopnjo debelosti v državi, ki znaša 23,8%.

Kristalno čista voda iz gorskih izvirov je znana po svojih prečiščevalnih učinkih na telo. Vsebuje tudi višje koncentracije mineralov, kot so magnezij, kalcij, natrij in železo, ki so dolgoročno koristni za vaše zdravje.

Skozi zgodovino so ljudje hodili na gorska potovanja, da bi našli notranji mir. Gorski vonji in zvoki lahko pomirijo vaše živce in vas opomnijo, da upočasnite vsakdanje življenje. Če se počutite slabo, poskusite s pohodom! Plezanje na goro bo povzročilo, da bodo vaši možgani proizvajali endorfine zaradi občutka napora in adrenalina pri plezanju visoko, in vam bo pomagal zares videti vrednost in lepoto življenja.

Ko gre za vadbo, se med hojo v gorah lahko ukvarjate z različnimi zdravimi aktivnostmi. Pohodništvo, plezanje, kolesarjenje, vožnja s kanuji, smučanje, deskanje na snegu – odvisno je od vas!

Gozd

Sprehod po gozdu, obkrožen z drevesi in divjimi živalmi, vam lahko pusti občutek prenovljene in pomlajene. Pravzaprav je že 20 minut v gozdnatem okolju dovolj za spodbujanje pozitivnih sprememb v telesu, pravi ena študija.

Gozdovi igrajo pomembno vlogo pri čiščenju našega zraka in vsebujejo naravno višjo koncentracijo kisika kot mestni prostori. Medtem ko vdihavamo svež zrak, zlasti v zimzelenem gozdu – gozdu, ki vsebuje drevesa, kot so bor, cedra, smreka ali jelka – vdihujemo fitoncide, kemikalije v zraku, ki jih rastline proizvajajo, da se zaščitijo pred žuželkami.

Človeško telo se odzove s povečanjem števila in aktivnosti vrste belih krvnih celic, imenovanih naravne celice ubijalke, ki se hitro odzovejo na celice, okužene z virusi, in nastanek tumorjev ter so ključnega pomena za naš imunski sistem. Študije kažejo, da lahko povečana naravna celična aktivnost traja več kot 30 dni po enem samem izletu v gozd.

Gozdne dišave (eterična olja številnih rastlin in dreves) pomagajo pri sproščanju stresa, saj izboljšujejo razpoloženje z zniževanjem ravni hormona kortizola, povezanega s stresom, kar lahko vodi tudi do znižanja krvnega tlaka. Izpostavljenost gozdom poveča vašo energijo, izboljša vašo možgansko aktivnost, vam pomaga ohraniti osredotočenost in ponovno pridobiti spomin.

Če želite svoji gozdni izkušnji dodati nekaj telesne aktivnosti, se odpravite na umirjen pohod ali začutite tek na svežem zraku po zeleni gozdni poti. Nabiranje jagod ali nabiranje lepih listov je tudi učinkovita oblika vadbe, saj je polna zahrbtnih počepov in nagibov naprej.

Puščava

Puščave doživijo VELIKO sončnih dni na leto! Vsrkavanje vitamina D in njegovih številnih čudes (pojdite na poglavje »Sonce«) je velika zdravstvena prednost, če se odločite za preživljanje časa v puščavi.

Poleg tega lahko puščave s svojimi vročimi temperaturami in suhim podnebjem pomagajo pri boju proti kroničnim zdravstvenim težavam, kot je artritis, ki jih sproži visoka vlažnost. Kombinacija toplote in sonca pomaga sprostiti mišice in sklepe, pomaga pri njihovem gibanju in zmanjšati bolečino. Dokazano je tudi, da je celjenje ran hitrejše v vročem, sušnem podnebju, saj zmanjšana vlaga v zraku pomeni manjše tveganje okužbe in vnetja.

In nenazadnje, biti v puščavi pomeni odlične možnosti za pohodništvo, plezanje in druge aktivne avanture. V vročem podnebju se boste takoj znojili in osvobodili svoje telo toksinov. Ne pozabite piti dovolj vode, da ostanete hidrirani!

Zvezde

Ljudje smo dnevna bitja, vendar obstaja nekaj velikih naravnih užitkov, ki jih lahko uživamo le v najtemnejši noči, kot je opazovanje zvezd. Opazovanje zvezd velja za obliko čuječne meditacije, ki je vse bolj priljubljena in ni težko razumeti, zakaj. Ko pogledate v zvezde, ste povsem v trenutku in stvari okoli vas začnejo bledeti v ozadju, kar vam prinaša razsvetljenje in mir. Pogled na nočno nebo vam pomaga, da se ponovno povežete z naravo in vas opomni, da ste del velikega, neskončnega sveta. Ne glede na vaše skrbi, takoj ko boste pogledali zvezde, se bodo vaše misli umirile, napetost v vašem umu in telesu pa bo začela popuščati. Tako mirno, odsevno stanje duha in veselje do kontemplacije kozmosa lahko celo spodbudi vašo ustvarjalnost ali spodbudi nove ideje o namenu vašega življenja!

Živali

Kdo ne mara čudovitih živali? Ne pozabite, da vam lahko pomagajo približati se tudi naravnemu svetu. Glede na to študijo preživljanje časa na prostem s psi ali konji ponuja še en način za obvladovanje stresa, zmanjšuje anksioznost, zmanjšuje simptome depresije, pomaga, da se znebite občutkov strahu ali skrbi, olajša socialno interakcijo in ustvarja pozitivne čustvene odzive. Če ne morete imeti hišnega ljubljenčka doma, poiščite lokalna mesta, kjer lahko komunicirate z živalmi, morda s prostovoljnim delom v zavetišču za živali ali na lokalni kmetiji, ki ponuja jahanje.

Mestna okolja nam krajšajo vizualna obzorja, zakrivajo pogled v nebo s bleščanjem pisarniških oken, zakrivajo sončno svetlobo z vrhovi nebotičnikov ali zamegljujejo zvezde s semaforji. Prizadevanje, da se odpravite iz mesta, pa naj bo to v ocean ali gorsko dolino, je ključnega pomena, da vam pomaga doživeti neskončna obzorja tega ogromnega sveta. Pomislite, kako pogosto se počutite polno energije, navdiha in preprosto odlično po dnevu ali vikendu, preživetem izven mesta. Ne pozabite, da vzpostavitev tesnega odnosa z naravo ni le načrtovanje nepozabnih počitnic na osupljivi lokaciji. Gre tudi za izhod zunaj, kjer koli že ste. Če v to res vnesete smisel, vam lahko bližnji park ali celo eno drevo vnese odmerek naravnega zdravljenja v vaše življenje.

Še vedno sedite na kavču in to berete na zaslonu? Pojdite na prosto in uživajte v lepoti življenja! Sploh ne bomo užaljeni – pravzaprav bomo zelo veseli za vas.

Recommended Articles