Morda ste že slišali, da je dobra drža nujna za dobro zdravje, a veste zakaj? Drža se nanaša na položaj telesa, ko sedite, stojite ali ležite. Vaša drža je rezultat navad, ki so se oblikovale skozi leta.

Mnogi ljudje lahko prepoznajo slabo držo pri drugih, ne da bi se zavedali, kako njihova lastna ne uspe. Če se ozrete po sodelavcih v pisarni, jih boste verjetno našli zgrbljene za mizo. Naučite se, zakaj je dobra drža pomembna – in kaj lahko storite, da izboljšate svojo.

Kaj je dobra drža?

Dobra drža je pravilna naravnanost vašega telesa, ko stojite ali sedite. Pravilno pozicioniranje vključuje usposabljanje, da svoje telo držite proti gravitaciji z najmanjšo obremenitvijo in napetostjo na podpornih strukturah, kot so mišice in vezi. Pravilna drža ohranja vaše kosti in sklepe v optimalni poravnavi ter zmanjšuje obrabo podpornih struktur.

Dobra drža zmanjša bolečine v hrbtu in vratu

Pravilna naravnanost hrbtenice vam omogoča enostavno gibanje, tako da vaše telo podpira vašo težo brez obremenitve. Slaba drža lahko obremeni vaše kite, mišice in vezi, kar vodi do bolečin v vratu in hrbtu.

Če imate bolečine v vratu in hrbtu, vas bo morda presenetilo vedeti, da lahko izboljšanje vaše drže močno olajša vaše simptome.

Slaba drža vpliva na prebavo

Sloughing postavi vaše telo v nenaraven položaj, ki lahko vpliva na nekatere trebušne organe. Če se nagnite ali zgrčite za mizo ali se pognete, medtem ko gledate v mobilno napravo, lahko moti pravilno prebavo, kar poveča tveganje za refluks kisline in zaprtje.

Če opazite, da vas zgaga, ko se sklanjate, vam lahko olajša nekaj tako preprostega, kot je vzravnano sedenje.

Dobra drža izboljša delovanje mišic in sklepov

Ko uporabljate dobro držo, vaše mišice in druge strukture delujejo pravilno, kar vam pomaga preprečiti nenormalno obrabo. Nepravilna drža obremenjuje vaše sklepe in lahko povzroči njihovo obrabo. To je najpogostejši vzrok za osteoartritis, obliko “obrabe” artritisa.

Medtem ko lahko drugi dejavniki, kot sta starost in genetika, povečajo tveganje za artritis, pa način nošenja telesa vpliva na to, koliko stresa imate na sklepe. Če vaše telo ostane poravnano v pravilni drži, lahko zmanjšate utrujenost in obremenitev mišic ter pomagate ohranjati zdrave in podmazane sklepe.

Pravilna drža izboljša razpoloženje

Ko pomislite na dejavnike, ki lahko izboljšajo vaše razpoloženje, drža verjetno ni prva stvar, ki vam pride na misel. Poglejte na to takole: vaši možgani in telo imajo dvosmerno komunikacijo, kar pomeni, da lahko vaše razpoloženje vpliva na vašo držo in vaša drža lahko vpliva na vaše razpoloženje. Ko ste srečni, boste morda opazili, da sedite pokonci, in ko se počutite potlačeno, je večja verjetnost, da se boste zgrnili ali sedeli v zgnjenem položaju.

Naslednjič, ko opazite, da se vam razpoloženje upada, poskusite spremeniti držo; vstani naravnost in globoko vdihni. Po tem boste morda opazili rahlo dvig razpoloženja.

Pravilna drža izboljša zdravje hrbtenice

Dobra drža je eden najpreprostejših in najlažjih načinov za ohranjanje zdrave hrbtenice. Čeprav bo morda potrebno nekaj vaje in pozornosti, bo pravilna drža zagotovila ustrezno podporo hrbtu. To je še posebej pomembno, če ves dan preživite čas sedeti na pisarniškem stolu ali stojite.

Sedenje in stojanje s pravilno poravnavo izboljša pretok krvi, pomaga ohranjati zdrave živce in krvne žile ter podpira mišice, vezi in kite. Ljudje, ki se navadijo uporabljati pravilno držo, imajo manj verjetnosti, da bodo imeli povezane bolečine v hrbtu in vratu.

Recommended Articles