Ali je kava res škodljiva?

Slovenci smo veliki ljubitelji kave, mnogi pa se tudi sprašujemo tudi o njenih negativnih učinkih. Raziskave so pokazale nekaj prednosti in možne pomanjkljivosti, odvisno od tega, koliko je pijete. Izvedite koliko bi je morali piti, da bi dosegli njene pozitivne učinke na zdravje!

Kava poveča energijo in vam pomaga, da se osredotočite

Kava spodbuja koncentracijo in budnost, omogoča oddih od jutranje megle in vam daje koristen zagon energije. To je zato, ker je polna kofeina. Kofein v kavi je psihoaktivno zdravilo, ki spreminja razpoloženje in odraža občutek pozornosti, koncentracije in zadovoljstva s stimulacijo centralnega živčnega sistema. Ti učinki lahko običajno trajajo približno štiri ure.

Kava lahko pomaga pri lajšanju migrenskih glavobolov

Na začetku migrenskega glavobola se krvne žile v glavi povečajo in povečajo pretok krvi. Kofein v kavi povzroča zoženje žil ali zožitev teh žil, kar omejuje pretok krvi in ​​lahko pomaga zmanjšati bolečino. Tudi zato se kofein nahaja v številnih zdravilih proti glavobolu, kot sta Excedrin Migrena in BC Powder, ki sta zdravili brez recepta, in Fioricet, ki je zdravilo na recept.

Nekateri kavni napitki vsebujejo nezdrave sestavine

Pomembno pa je, kako pijete kavo. Kava je lahko zelo koristna, razen če dodajamo veliko sladkorja. Na priljubljenih kavnih mestih, kot je Starbucks, dodajajo za tekoči sladkor. Dober primer je pijača Mocha iz bele čokolade-velika pijača vsebuje 43o kalorij, s 53 grami sladkorja in 18 grami maščob.

Preveč kave ima lahko škodljive učinke na zdravje



Kava na vsakogar vpliva drugače. Nekateri ljudje imajo večjo toleranco do njegovih spodbudnih učinkov, drugi pa lahko popijejo samo eno skodelico. Če imate nizko toleranco ali pijete več kave, kot ste je vajeni, se lahko pojavijo naslednji fizični simptomi: glavoboli, hiter srčni utrip, nervoza, nespečnost, razdražen želodec, razdražljivost.

Koliko kave morate popiti


Da bi koristi kave za zdravje in tveganje čim bolj zmanjšali, je priporočeno, da ne pijete več kot štiri skodelice kave na dan, kar ustreza 400 mg kofeina. Vendar pa naj bi mladostniki, stari od 12 do 18 let, pili samo eno skodelico kave na dan. Poleg tega morajo nosečnice omejiti vnos kofeina na manj kot dve skodelici na dan.

Če potegnemo črto …


Na splošno je pomembno, da bodite pozorni na to, kako se počutite pri kavi. Nekateri ljudje so lahko bolj občutljivi na učinke, še posebej, če niso navajeni vsak dan uživati ​​kofeinskih pijač. Ampak, dokler se poskušate držati štirih skodelic, ima lahko kava številne koristi za zdravje.

Recommended Articles