Upravljanje z denarjem: 4 nasveti za obvladovanje svojih financ

Kaj točno je upravljanje z denarjem? To je načrt za vaš denar, tako da ga lahko najbolje izkoristite. Ta načrt običajno vključuje pripravo proračuna in varčevanje denarja, izogibanje ali zmanjšanje dolga in vlaganje v vašo prihodnost.

Če se učenje upravljanja z denarjem zdi zastrašujoče ali stresno, naredite korak za korakom. Spodaj so nasveti za upravljanje denarja, ki vam bodo pomagali pridobiti nadzor in, kar je še pomembneje, duševni mir.

1. Naredite popis svojih financ

Upravljanje z denarjem je več kot le to, da se matematika uresniči. Gre tudi za prilagajanje vaše miselnosti.

Naredite miselni inventar svojega trenutnega položaja.

  • Ali nenehno pretiravate?
  • Ali imate dovolj privarčenega, da preživite nepričakovane stroške?
  • Ali živite od plače do plače?
  • Se počutite preobremenjeni s finančnim žargonom?

Bodite iskreni do sebe, kje so vaše slabosti. Morda ste v preteklosti naredili nekaj napačnih korakov, vendar vam ni treba nadaljevati po tej poti. Tukaj je opisano, kako upravljati svoj denar zdaj, medtem ko se pripravljate na prihodnost.

2. Sestavite načrt upravljanja denarja

Kako uresničiti svoj načrt?

Uporabite spodnje korake, da ustvarite načrt, ki deluje za vaše finance.

Začnite s proračunom

Če niste prepričani, kako načrtovati proračun, začnite z izbiro sistema, ki se ga boste držali. Všeč nam je proračunski načrt 50/30/20, ki nameni 50 % vaših prihodkov za potrebe, 30 % za želje in 20 % za prihranke in odplačilo dolgov. Ta proračunski kalkulator 50/30/20 razdeli vaš dohodek v te kategorije.

Če vam pravila 50/30/20 ne delujejo, lahko izbirate med številnimi drugimi vrstami proračunov. Morda boste ugotovili tudi, da vam brezplačna proračunska aplikacija pomaga ostati na vrhu svojih financ.

Spremljajte svojo porabo

S sledenjem stroškov lahko natančno vidite, kam gre vaš denar. Morda vas bo navdihnilo, da prilagodite svoje potrošniške navade, da bodo bolje usklajene z vašimi cilji.

Poiščite načine za varčevanje

Ko boste bolj pozorni na svoje finance, boste verjetno našli priložnosti za varčevanje. Tukaj je opisano, kako prihraniti denar, od prilagajanja dnevnih navad, do pogajanj o računih do dolgoročnih sprememb.

  • Uporabite določene račune za porabo in varčevanje

Eden od načinov za lažje upravljanje denarja je, da denar, namenjen za račune in proračunske stroške, hranite ločeno od sklada za nujne primere. To bo zmanjšalo skušnjavo, da bi se vanj potopili v nenujnih primerih. Varčujete za hišo, počitnice ali nov avto? Ta sredstva shranite na ločene račune, da boste lahko videli napredek pri vsakem cilju.

  • Naredite načrt za odplačilo dolga

Strateški pristop k odplačilu dolga vam bo pomagal hitreje doseči ciljno črto brez dolgov. Priporočamo, da se najprej lotite svojega najdražjega dolga – računov z najvišjimi obrestnimi merami –, medtem ko opravite minimalna plačila za ostalo. Nato se spustite skozi dolg z nižjo obrestno mero, dokler ni vse poplačano.

  • Razvijte dobre kreditne navade

Vaš kredit lahko določi, ali lahko dobite posojila in obrestne mere, ki jih plačate zanje, pa tudi številne druge vidike vašega finančnega življenja. Preverjanje kreditne sposobnosti je lahko del pridobitve načrta za mobilni telefon, zavarovanja stanovanja ali avtomobila.

Če želite ostati na vrhu svojega rezultata, se osredotočite na dva največja dejavnika, ki nanj vplivata: zgodovino plačil in izkoriščenost kredita (koliko kreditnih omejitev uporabljate). Poskušajte plačati vse pravočasno, saj lahko samo eno zgrešeno plačilo škodi vašemu rezultatu, in uporabite manj kot 30 % svojih kreditnih omejitev na vsaki kartici in na splošno.

  • Investirajte v svojo finančno prihodnost

Odložite denar zdaj, v različne sklade, in pustite, da obrestne obresti delajo svojo čarobnost. Končni cilj je dolgoročna finančna svoboda in stabilnost.

3. Izkoristite svoje prihranke

Upravljanje denarja presega porabo manj, kot jo zaslužite. Pravi znak finančne sposobnosti je dovolj varčevanja za udobno življenje tako dolgoročno kot kratkoročno.

To lahko dosežete v štirih korakih:

  • Shranjujte

Začnite zbirati dodaten denar za izgradnjo sklada za nujne primere. V idealnem primeru bi morali imeti na voljo šestmesečne življenjske stroške, če se zgodi nepredstavljivo. Če se vam to zdi preveč ambiciozno, začnite z majhnim. Rezerva 500 $ je odličen prvi cilj.

  • Investirajte

Vložite dodaten denar za svojo prihodnost. Pripravite se na upokojitev tako, da prispevate v sklade. Če vaše podjetje ponuja ujemanje, prispevajte dovolj, da dosežete največ.

  • Odplačati dolg

Ne glede na to, ali gre za posojilo ali grozeči račun za kreditno kartico, verjetno imate nekaj dolžniških obveznosti. Vedno opravite vsaj minimalna mesečna plačila, da ne boste utrpeli škode v kreditni oceni zaradi zamude pri plačilu. Če imate dodaten denar za račune, najprej plačajte dolg z visokimi obrestmi.

  • Ponovite

Nadaljujte z gradnjo tega sklada za nujne primere, vlaganjem za upokojitev in zmanjševanjem dolgov.

4. Bodite vztrajni

Kljub dobrim namenom marsikdo pade iz finančnega voza. Držanje preveč omejevalnega proračuna je lahko zadušljivo. Krmarjenje po naložbenem žargonu je lahko zmedeno. Toda ne obupajte.

Čez noč niste prišli do finančnega položaja, v katerem ste, in tudi čez noč ne boste prišli iz njega. Dajte si čas za učenje in rast. S trdim delom in predanostjo lahko samozavestno upravljate svoj denar.

Recommended Articles