Vas zanimajo skrivnosti varčevanja denarja?

Na srečo obstaja nekaj skrivnosti, tudi če se vam zdi, da nimate denarja za varčevanje. Gre za najboljše prakse pri ustvarjanju proračuna, izogibanju dolgom in ustvarjanju prihrankov.

Skrivnost #1: proračun

Najprej morate ustvariti proračun. Preden lahko sploh sanjate o prihranku denarja, morate vedeti, kam gre vaš denar. Kako se lahko kdo odloči, kje zmanjšati porabo ali kje najti dodaten denar za varčevanje, če ne ve, kako se porablja njegov denar? Ne morejo in zato je proračun tako pomemben. Ko imate jasno sliko o tem, koliko porabite v običajnem mesecu, lahko poiščete trende in problematična področja. Ko boste našli problematična področja, boste imeli boljšo predstavo o tem, kje in koliko lahko zmanjšate. 

Skrivnost #2: Vaši prihranki so prioriteten račun

Ko ugotovite, kam gre vaš denar, bi morali, upajmo, imeti nekaj rezervnih dolarjev, ki jih lahko vložite v prihranek ali pokojninski načrt, na primer 401 (k). Vendar pa obstaja še ena skrivnost varčevanja: najprej plačajte sami.

Če ste kot večina ljudi, verjetno počakate, da vaša plača pride na vaš tekoči račun, plačate račune in kupite tedensko zalogo hrane, preden se odločite, koliko si lahko privoščite za varčevanje. Do takrat je lahko preostali znesek majhen in morda vas bo skrbelo, da boste morda potrebovali teh nekaj dolarjev pozneje v tednu, zato se izognete vlaganju denarja. Ta odločitev je lahko velika napaka.

O svojih prihrankih morate razmišljati tako kot pri vsakem drugem računu. Ko vsak mesec zapade račun za elektriko, poskrbite, da bo plačan. Prihranek denarja ne morate obravnavati drugače. Če je vaš cilj prihraniti 100 € na mesec, si o varčevalnem cilju zamislite kot račun za 100 €, ki ga je treba plačati. Če razmišljate o prihrankih v smislu računa, ki ga je treba plačati, je večja verjetnost, da boste položili ta depozit in ustvarili svoj sklad za nujne primere.

Samo razmišljanje o mesečnih prihrankih kot računu ni dovolj. Ustvariti morate načrt samodejnega varčevanja, ki bo samodejno nakazal denar na vaš varčevalni račun, še preden ga boste imeli priložnost porabiti. To lahko storite preko trajnika pri vaši banki.

Skrivnost #3: Porabite manj, kot zaslužite

To je sveti gral osebnih financ, vendar če te skrivnosti ne morete uporabiti, nikoli ne boste mogli prihraniti denarja.

Ker se vaš dolg povečuje, boste lahko vsak mesec plačevali le minimalna plačila, kar pomeni, da vaše plačilo morda ne pokriva niti obresti na dolg. Posledično lahko traja nekaj let za poplačilo dolga, pri vključitvi skupnih stroškov obresti pa boste verjetno plačali veliko več od prvotnega zneska, ki ste si ga izposodili.

Lahko prihranite denar

Skrivnosti, opisane v tem članku, so bolj podobne načelom zdrave pameti. Večina nas ve, da moramo svoj denar proračunati, denar dati na stran za prihodnost in ostati brez dolgov, vendar mnogi od nas tega še vedno ne zmorejo. Na žalost, razen dobitka na loteriji, ni skrivnosti pri ustvarjanju bogastva. Ta tri načela dobrega upravljanja denarja so temelj osebnih financ.

Ena stvar je gotova. Če lahko svoj denar proračunate tako, da porabite manj, kot zaslužite, in del tega denarja vložite na varčevalni ali pokojninski račun, preden ga boste imeli čas porabiti, boste lahko prihranili denar in ustvarili bogastvo.

Recommended Articles