Je astrologija resnična?

Astrologija je na splošno opredeljena kot prepričanje, da imajo astronomski pojavi, kot so zvezde nad glavo, ko ste se rodili, ali dejstvo, da je Merkur retrograden, ima moč vplivati na vsakodnevne dogodke v našem življenju in naše osebnostne lastnosti. To se seveda zelo razlikuje od študija astronomije, ki je znanstvena študija nebesnih objektov, vesolja in fizike vesolja.

Poseben vidik astrologije – napovedovanje človekove prihodnosti ali ponujanje nasvetov o vsakodnevnih dejavnostih s pomočjo horoskopa – postaja vse bolj priljubljen. 

Jasno je, da veliko ljudi išče načine, kako si razlagati zvezde za nasvet. Astrologija temelji na razumevanju položajev zvezd, kar se zdi samo po sebi dovolj znanstveno iskanje. Toda ali obstaja kakšna znanost, ki bi podprla, ali astrologija vpliva na našo osebnost in naše življenje?

Znanstveniki vam bodo povedali, da astrologija ne deluje. Verniki vam bodo povedali, da deluje. Kdo ima prav? Oba imata prav. Odvisno od tega, kaj misliš z besedo “deluje”. Astrologija je prepričanje, da poravnava zvezd in planetov vpliva na razpoloženje, osebnost in okolje vsakega posameznika, odvisno od tega, kdaj se je rodil. Astrologi natisnejo horoskope v časopisih, ki so prilagojeni datumu rojstva. Ti horoskopi dajejo napovedi v osebnem življenju ljudi, opisujejo njihove osebnosti in jim svetujejo; vse glede na položaj astronomskih teles. Raziskava, ki jo je izvedla Nacionalna znanstvena fundacija, je pokazala, da 41 % vprašanih meni, da je astrologija “zelo znanstvena” ali “nekakšna znanost”. 

Prvotno vprašanje razdelimo na dve ločeni, bolj specifični vprašanji: 

  1. Ali položaj astronomskih teles vpliva na človekovo življenje? 
  2. Ali se lahko s horoskopi ljudje počutijo bolje?

Obe vprašanji sta si zelo različni. Oboje je mogoče znanstveno določiti.

Recommended Articles