8 najbolj neverjetnih destinacij na jugu Portugalske

S svojimi čudovitimi plažami in toplim sončnim vremenom je Algarve najbolj priljubljena počitniška destinacija na Portugalskem. Od živahnih obmorskih letovišč, polnih dejavnosti, do osamljenih peščenih predelov, ki so popolni za sprostitev, je najbolj južna regija Portugalske idealno mesto za vse, ki načrtujejo počitnice na plaži. S svojimi pobeljenimi zgradbami in očarljivimi okrožji starega mesta so vasi v notranjosti Algarvea tudi očarljiva mesta za obisk.

Alvor

Alvor se nahaja ob reki, ki ima isto ime, in ponuja vse, kar popotniki iščejo na počitnicah v Algarveju, od zgodovinskih znamenitosti in slikovitih plaž do prijaznih barov in restavracij z morsko hrano. Staro mestno jedro v tej starodavni ribiški vasici se ponaša s cerkvijo iz 16. stoletja z morskimi elementi, vklesanimi v njena vrata in stebre.

Na novo zgrajena sprehajališča ob mokriščih reke Alvor so sanje opazovalca ptic, ki ponuja intimne poglede na rezidenčne in selitvene vrste. Ko gre za zabavo na soncu, se plaže Alvorja za vsakogar nekaj gibljejo od zaščitenih zalivov z zanimivimi kamnitimi formacijami do širokih strmih pramenov, podprtih s peščenimi sipinami, ki jih preplavlja veter.

Faro

Glavno mesto v Algarveju, Faro, obiskovalcem ponuja popolno kombinacijo sodobnega udobja in naravnih lepot. Možnosti za nakupovanje, jedilnico in zabavo je veliko, slikoviti vrtovi in odprti prostori pa zagotavljajo žepe za sprostitev po vsem mestu. V Faru je tudi lep del starega mestnega jedra, ki ga je vredno raziskati.

Zvezdna atrakcija Fara pa je naravni park Ria Forma, vrsta majhnih pregradnih otokov in polotokov, kjer se nahaja večina mestnih plaž. Naravni rezervat je priljubljen kraj za dejavnosti, kot so opazovanje ptic, pohodništvo in kajakaštvo.

Tavira

Tavira, ki se nahaja tam, kjer se široka reka Gilão izliva v Atlantski ocean, je eno najlepših mest v vzhodnem Algarveju. Beli dvorci in mestne hiše iz 18. stoletja ob rečnih bregovih dajejo Taviri avro zbledele elegance, kar ustvarja idealno ozadje za lagodne sprehode ob obali in večerje na prostem.

Tavira, pomembno pristaniško mesto do 17. stoletja, je dom na desetine zgodovinskih cerkva, vključno z Santa Maria do Castelo, ki sega v 13. stoletje. Glavne mestne plaže se nahajajo na obali reke Ilha da Tavira. Dnevne vožnje s trajektom omogočajo enostaven dostop do ravnih peščenih plaž pregradnega otoka.

Odeceixe

Odeceixe, ki leži ob pobočju hriba na oddaljeni severozahodni meji Algarvea, je majhno mesto, ki je najbolj znano po svoji osupljivo lepi plaži. Praia de Odeceixe, ki se nahaja med nizkimi pečinami, je zaščitena plaža s plitvo reko, ki prečka pesek in se razlije v Atlantski ocean.

Plaža je priljubljeno mesto za deskanje in tam je lokalna šola deskanja, ki ponuja lekcije za otroke in odrasle. Z restavracijami, ki strežejo tradicionalne jedi, kot sta sveža morska hrana in pečena jagnjetina, bo večerja lokalne kuhinje zagotovo nepozaben vrhunec vašega obiska v Odeceixe.

Sagres

Sagres, ki se nahaja na jugozahodnem koncu Portugalske in celinske Evrope, je majhno pristaniško mesto, najbolj znano kot kraj, kjer je živel princ Henry Navigator, ko je v 15. stoletju ustanovil svojo legendarno navtično šolo.

Danes so šole deskanja, impresivne pečine in čudovite plaže tiste, ki obiskovalce Sagresa najbolj privabljajo. Praia da Baleeria je nedvomno najbolj slikovita, čeprav njena prodnata obala ni najboljše mesto za sončenje. Najdaljši odsek peska je Praia do Martinhal, čudovita plaža, ki velja za eno najbolje varovanih skrivnosti v Algarveju.

Praia da Rocha

Zaradi svoje impresivne velikosti in nesporne lepote je Praia da Rocha ena najbolj priljubljenih plaž v Algarveju. Nahaja se v južnem delu mesta Portimão, širok pramen belega peska je podprt z dramatičnimi skalnatimi pečinami, na vrhu katerih so visoki hoteli, bari in restavracije.

Silves

Sončno sredozemsko podnebje, čudovite plaže, slikovita mesta, cvetlični griči, zgodovinske znamenitosti, čudovita kuhinja in dostopni stroški so le nekateri od razlogov, zaradi katerih je Algarve ena najbolj priljubljenih portugalskih turističnih destinacij. Algarve, ki se nahaja v najjužnejši regiji države, ponuja pašo za oči, od mirnih pokrajin oljčnih nasadov, tradicionalnih pobeljenih vasi in ljubkih vil do divje, vetrovne obale s svojimi dramatičnimi pečinami, posejanimi s poletnimi letovišči.

Algarve zasedajo tako živahna mesta kot očarljiva mesta, ki ponujajo užitke tlakovanih ulic, zgodovinske arhitekture in čudovitih starih cerkva. Faro je glavno mesto regije, Lagos pa je vroča točka tega območja za nočno življenje. Silves je obdan z nasadi pomaranč in je najbolj znan po gradu iz rdečega peščenjaka, medtem ko je Tavira elegantno mesto, polno renesančnih spomenikov, mostov in gradov.

Praia da Marinha

Praia da Marinha, ki se nahaja med Portimãom in Albufeiro, velja za eno najlepših plaž v Algarveju. Dejstvo, da je do plaže mogoče priti le po stopnicah, ki se strmo vzpenjajo po apnenčasti pečini, je manj gneče kot na drugih plažah v okolici.

Skalne formacije, ki se nahajajo vzdolž obale, niso samo vizualno osupljive, ampak zagotavljajo popolno morsko okolje tudi za pustolovščine potapljanja z masko. Izjemno mirna voda naredi plažo idealno za kopanje. Druge dejavnosti v Praia da Marinha vključujejo izlete z ladjo do bližnjih jam.

Recommended Articles