BELI ŠUM #3: Maria Papadomanolaki & Brane Zorman
20.11.2013 21:00, Centralna Postaja + Live Stream RŠ in MARŠ
BELI ŠUM #3: Maria Papadomanolaki & Brane Zorman
Maria Papadomanolaki aka Dalot: Ancestors
[prepletanje kitare, glasbenega vzorčenja in loopinga v živo ter najdenih zvokov in vzorcev]
&
Brane Zorman: Hidden Materia III

[elektroakustična skladba za dva računalnika in več omreženih kontrolerjev]

Brez šumenja v ušesih in gledanja z belim … Beli šum
Ciklus elektroakustičnih dogodkov v organizaciji Zavoda uho; oko:

Maria Papadomanolaki aka Dalot: “Ancestors”
Koncertni dogodek s posebnim naborom prepletanja kitare, glasbenega vzorčenja in loopinga v živo ter najdenih zvokov in vzorcev z njenega nedavno izdanega nosilca pri založbi n5MD z naslovom Ancestors (Predniki). V svojih eklektičnih performansih, vrhunec katerih je bil njen nastop na Decibel Festivalu v Seattlu (2012), Maria Papadomanolaki ustvarja realistične zvočne pokrajine z neštetimi prehajanji med bogatimi ambientalnimi, elektronskimi, eteričnimi in nemo-post-rock podtoni. www.dalot.net

Maria Papadomanolaki (London) >>
Star pregovor pravi, da je vsa glasba zvok, ni pa vsak zvok glasba. Maria Papadomanolaki o tem ne želi nič slišati. Zanjo ima vsak zvok vrednost. Pa naj bodo to posnetki galebov z njenega okna v Brightonu ali zavijanje siren po New Yorku. Izhaja iz izročila noise rocka, njeno dodatno izobraževanje pa ji omogoča, da kot kiparka oblikuje uravnotežene zvočne podobe in da ve kdaj in kako jih tudi razbije. Skladbe Dalot poslušalca z božanskimi vokalnimi melodijami dvignejo v višine, a ga že v naslednjem trenutku spustijo v zadušljivo distrofijo odmirajočih strojev.

Brane Zorman: “Hidden Materia III“
elektroakustična skladba za dva računalnika in več omreženih kontrolerjev

Hidden Materia III je tretji in zaključni del trilogije izvedene v letih 2012-2013 (Gledališče Glej, Galerija Kapelica). Zvočna skladba je zastavljena kot potovanje tekoče, žive, surove energije zemeljske magme, ki vse do osvoboditve in sprostitve na površju zemlje poteka skozi številne procese transformacij in sintez. Zadnja faza in posledična umiritev ter formiranja trdne materije na zemlji se realizira skozi pričakovane in nepričakovane izbruhe eksplozij plinske disperzije v vodi, zraku in na tleh. Vnaprej pripravljene slike, video posnetki in zajete podatkovne baze teh procesov se s programi NI Reaktor, MetaSynth 5 in MAX ko- in dekodirajo ter v realnem času spreminjajo in pretvorijo v zvok.

Brane Zorman (Ljubljana) >>
Skladatelj, intermedijski umetnik, zvočni manipulator in producent, ki živi v Ljubljani. Ukvarja se s komponiranjem glasbe, internetom, intermedijskimi projekti, projekti zvočne umetnosti, uprizoritvami v živo in organizacijo dogodkov. Skupaj z intermedijskim umetnikom Igorjem Štromajerjem (Intima) je soavtor svetovno znanega internetnega gverilskega projekta Internettikka Balllettikka. Z Ireno Pivka je soustanovitelj CONE, zavoda za procesiranje sodobne umetnosti, producenta projekta radioCona. Je tudi avtor projektov ZVO.ČI.TI in izdajatelj umetniških knjig. Svoja glasbena in druga dela izdaja pod licenco Creative Commons.

OPOZORILO: Zaradi neposrednega prenosa v eter, se vrata Centralne Postaje zaprejo 5 min pred 21h in se ponovno odprejo po koncu nastopa. Število mest je omejeno. Vstopnine ni!

Fotogalerija @Flickr >>

Posnetek nastopa si lahko ogledate v našem arhivu >>